Behandla munsår naturligt med Rödljusterapi

Behandla munsår naturligt med Rödljusterapi

Här kommer ett erkännande: Jag H.A.T.A.R munsår. Jag har bokstavligen talat krigat hela livet med munsår. Jag har aldrig riktigt kunnat "äga" mina munsår. Jag har alltid hatat dem och hållt mig inne så mycket som möjligt när jag har haft dem.

Det värsta av allt är att JAG HAR HAFT SKITMYCKET MUNSÅR i mitt liv 🤬.

Ett "side quest" i mitt liv har varit att hitta en lösning som faktiskt fungerar. (Till skillnad från värdelösa krämer från apoteket, plåster eller vectavir).

Jag har läst otroligt mycket kring vad man kan göra. Och de flesta som har satt sig in i ämnet verkar vara överens om att det bästa sättet att behandla munsår är INNAN MUNSÅRET UPPSTÅR.

Det betyder att om du har ett stort munsår på läppen är det bokstavligen omöjligt att trolla bort det på 24 timmar.

Det är mycket enklare se till att munsåret inte uppstår från första början än att akut behandla det. 

I denna artikeln kommer vi gå igenom hur du kan både kan förebygga munsår och läka dem snabbare med hjälp av rödljusterapi.  

Hur rödljusterapi hjälper att förebygga munsår

Läpparna består av celler (DUH 🙄😂). Cellerna vet redan vad dem ska göra för hålla sig friska och bekämpa virs/bakterier på bästa sätt. 90% av energin i våra cellerna produceras av något som kallas mitokondrier.

Forskning har bekräftat att när rödljus med rätt frekvens (Som RÖD.se ljuspaneler). träffar dina celler så boostar detta mitokondriernas förmåga att producera energi till cellerna. 

Så om du startar med en ny vana att behandla dina läppar dagligen med rödljusterapi så har du en helt ny situation.

Cellerna har helt enkelt mer energi att

 • Förhindra att dem uppstår från första början
 • Om dem väl uppstår så läkaren dem snabbare.

Detta säger vetenskapliga studier:

Det finns både studier som har visat att rödljusterapi kan både förhindra munsår att uppstå OCH hjälpa till med läkningen. Här listar vi några av dem:

Min favorit studie:

Om du vill läsa hela studien, klicka här.

 • 50 deltagare där alla hade problem med frekventa munsår. (Man var tvugnen att ha haft minst 1 munsår varje månad i minst 6 månader. )

 • Placebokontrollerad (ena gruppen fick rödljusterapi, andra gruppen fick en skenbehandling (Fejkrödljus) 

 • Man behandlade både grupperna i 2 veckor. Och sedan början man loggföra när nästa munsår uppstod

 • Gruppen som fick placebo hade ett medianåterfall på 3 veckor (Helt oförändrat)

 • Gruppen som tog rödljus hade ett medianåterfall på 37,5 veckor

Så, 2 veckors behandling gav följande resultat:

 • Från: 1 sår var 3'e vecka
 • Till: 1 munsår var 37.5 vecka

Jag har egentligen bara 2 frågor:

 • Vad hade hänt om gruppen gjorde rödljusterapi till en daglig rutin? Vad hade återfallsfrekvensen varit då?
 • Om det finns så många studier som vissar rödljusterapis effekt på munsår... VARFÖR REKOMMENDERAS DET INTE? I ärlighetens namn, krämerna som säljs fungerar ju knappt (min subjektiva erfarenhet)

Vill du testa rödljusterapi mot munsår? Testa en valfri ljuspanel från RÖD.se. Vi rekommenderar ca 10 minuter om dagen för bäst resultat. (Jag har personligen sett en reduktion av antal munsår per år med hjälp av rödljusterapi)

 

Ytterligare studier: 

Forskning har bekräftat att rött ljus främjar snabbare läkning och minskar smärta från munsår orsakade av oral HSV, enligt en översikt från 2018 av tre kliniska studier.

De flesta studierna har fokuserat på laser- och LED-behandlingar för HSV i ansiktet och på läpparna med våglängder som varierar från 660 nm (rött ljus) till 780 nm (nära-infrarött ljus), där en studie använde infrarött ljus vid 1072 nm.

En studie från 2009 använde röda våglängder från 650 nm till 680 nm och visade betydande förbättring av munsår hos 69 patienter efter endast en behandling.

Ytterligare en studie från 2011, utförd av forskare från Brasilien, fokuserade på två patienter som valde att inte använda topiska antivirala läkemedel på grund av deras ineffektivitet. Här är en kort sammanfattning av varje fall:

 1. En 23-årig sjuksköterskestuderande vars munsår utlöstes av stress upplevde förbättring efter sju dagar med behandling med 660 nm rött ljus. Han förblev symptomfri under en uppföljningsperiod på 17 månader.

 2. En 50-årig kvinna led av återkommande munsår på sina läppar, med ett utbrott varannan till var tredje månad, som varade i ungefär en vecka. Efter fem dagar med behandling med 660 nm rött ljus upplevde hon förbättring och förblev symptomfri under en uppföljningsperiod på 17 månader.

I en större och långsiktig studie med 232 patienter användes 670 nm rött ljus för att behandla munsår. Patienter som fick behandlingen observerades under fem år, och det förlängde signifikant tiden mellan utbrott.

En studie från forskare i Wien, Österrike, fokuserade på herpes zoster, ett herpes simplex-virus som visar sig som vattkoppor hos barn och bältros hos vuxna. Bland de 50 patienterna som studerades förblev de som behandlades med LLLT symptomfria i genomsnitt i 37,5 veckor, medan symtomen återkom inom tre veckor i kontrollgruppen. Denna studie antyder att behandlingen kan leda till färre, kortare och mindre intensiva utbrott.

En studie från 2013 om munsår orsakade av HSV på läpparna inkluderade 87 patienter. De delades in i två grupper: en som behandlades med infraröda våglängder (1072 nm) och den andra med en placebo, även känd som "sham" ljusbehandling. Den mediana läkningstiden för gruppen som fick infraröd behandling var 129 timmar, jämfört med 177 timmar för kontrollgruppen.

Slutligen utförde koreanska forskare en studie 2013 med 28 patienter som led av munsår orsakade av herpes zoster-virus. Hälften av dem behandlades med NIR-ljus (830 nm), medan resten fick oral medicin. NIR-behandlingsgruppen upplevde snabbare läkning (13 dagar jämfört med 16 dagar) och en betydande minskning av smärta. Förvänta dig dessa terapeutiska fördelar av röd ljusbehandling mot munsår, vilket kan vara ett värdefullt alternativ till medicin.

 

Tillbaka till blogg