1 av 2

Databas med över 6758+ medicinska studier inom rödljusterapi.

Få tekniker ha så mycket överväldigande forskning bakom sig som rödljusterapi.

För över 100 år sedan vann Niels Ryberg Finsen nobellpriset för sina upptäckter inom ljusterapi. Sedan dess har över 7000+ medicinska studier publicerats inom ämnet.

Vladimir Heiskanen (forskare inom rödljusterapi) har samlat ett databas med de publicerade studierna.

Skrivande stund kan du hitta 7658 publicerade studier.

Klicka här för att komma till databasen.

Favoritstudier:

Nedan kan du läsa mer om några av våra favoritstudier och de fördelarna som rödljusterapi har bevisats sig att kunna hjälpa kroppen med.

Helhetshälsa

Rödljusterapi är en holistisk metod för att främja cellhälsan i hela kroppen. Denna terapi kan stimulera över 80 olika kroppsområden, inklusive muskler, blod, organ, ben och leder. Genom att främja kroppens naturliga balans och effektivisera cellernas energiproduktion, erbjuder rödljusterapi omfattande hälsofördelar, särskilt när den kombineras med en hälsosam livsstil.

Hudhälsa & Anti-Åldrande

Rödljusterapi erbjuder en revolutionerande approach till hudvård och åldersbekämpning. Genom att stimulera produktionen av kollagen och elastin, reparerar den skador från UV-strålar och verkar inflammation och bakteriehämmande. Denna terapi har visat sig vara effektiv mot hudåkommor som akne, solfläckar och ögonrynkor, och bidrar till en jämnare hudton och ökad kollagentäthet. Forskning indikerar även att rött och nära infrarött ljus kan lindra symtom på smärtsamma hudtillstånd som psoriasis.

Sårläkning, Ärr och Vävnadsreparation

Rödljusterapi accelererar sårläkning och vävnadsreparation genom att stimulera kroppens naturliga läkningsprocesser, som ökad blodcirkulation. Denna metod kan påskynda läkning av skador och är särskilt effektiv för att stimulera kollagenproduktionen, vilket är nödvändigt för att läka hud, vävnad och ärr. Studier har visat att rödljusterapi är effektiv för att behandla brännskador, ärr, kirurgiska sår och diabetiska sår.

Ledsmärta och Inflammation

Röd- och infraröd ljusbehandling kan effektivt minska ledvärk och inflammation, särskilt vid reumatoid artrit. En översyn av 13 randomiserade kontrollerade studier från år 2000 rapporterade en 70% minskning av smärta. Terapin tros frigöra kväveoxid, vilket förbättrar blodcirkulationen och därmed främjar läkning och återuppbyggnad av skadade vävnader.

Muskel- och Skaderehabilitering

Rödljusterapi har visat sig minska återhämtningstiden för skador och förbättra atleters prestationer. En studie visade att USA:s friidrottslag upplevde en 50% snabbare återhämtningstid. Kombinationen av rödljusterapi och träning har i studier visat sig öka muskeltjocklek och styrka med över 50%.

Sömnoptimering

Rödljusterapi kan gynna sömnkvaliteten genom att hjälpa till att reglera kroppens naturliga dygnsrytm. Exponering för rött ljus, som liknar solljus, kan hjälpa till att justera dygnsrytmen och därmed göra en person tröttare på kvällen och mer vaken på morgonen. Det finns indikationer på att rödljusterapi även hjälper att öka melatoninnivåerna. En studie från 2012 visade att 30 minuters exponering för rött LED-ljus varje natt under 14 dagar förbättrade sömnkvaliteten och ökade melatoninnivåerna. En annan studie från 2019 publicerad i en sömnforskningsjournal fann att rött ljus kan lindra sömntrötthet, en vanlig bieffekt av kronisk sömnbrist.

Inflammationsstöd

Rödljusterapi har visat sig kunna stödja kroppens naturliga inflammationsrespons. Detta bidrar till snabbare läkning och minskat obehag. Terapin har effektivt visat sig begränsa den inflammatoriska responsen och minska oxidativ skada genom att reducera inflammatoriska cytokiner. Rödljusterapi anses stimulera mitokondrierna att optimera cellandningen, vilket förbättrar funktion och påskyndar läkningen. Denna typ av terapi har använts för att minska inflammation och ge lindring vid artrit och ledsmärta genom att förbättra blodflödet till skadade vävnader.

Idrottsprestation & Återhämtning

Rödljusterapi används flitigt av idrottsutövare och tränare för att förbättra kondition, prestation och underlätta återhämtning. Denna terapi hjälper kroppen att producera och använda energi mer effektivt, vilket är avgörande för muskelceller som kräver mycket energi. I en studie som publicerades i "European Journal of Applied Physiology" visade man att kombinationen av rödljusterapi och träning ledde till mer än 50% förbättring i muskeltjocklek och styrka.

Håravfall & Hårhälsa

Rödljusterapi har visat lovande resultat för behandling av håravfall. Denna terapi anses stimulera hårväxten genom att bestråla hårbotten med ljusfotoner, vilket ökar blodcirkulationen och därmed stimulerar hårsäckarna. En omfattande metaanalys av 11 studier med totalt 680 deltagare som fick rödljusterapi för håravfall visade signifikanta förbättringar i hårantal, densitet, tjocklek och draghållfasthet. Trots dessa positiva resultat, är det viktigt att framhålla att det ännu inte finns en etablerad konsensus om ideal våglängd och dosering för denna typ av behandling.

Viktnedgång & Cellulitminskning

Rödljusterapi har visat sig vara en intressant metod för viktminskning och cellulitreduktion, även om effekterna fortfarande diskuteras. Forskning inom detta område inkluderar:

  • En studie från 2020 som fann att deltagare upplevde en minskning av midjeomkretsen med cirka 2 cm efter sex behandlingar med rödljusterapi.
  • En randomiserad studie från 2009 rapporterade att deltagare som fick rödljusterapi förlorade signifikant mer omkrets i buk, höfter och lår jämfört med en kontrollgrupp.
  • En studie från 2013 observerade en märkbar minskning av midje-, höft- och låromkrets hos deltagare som genomgick rödljusterapi.
  • En annan studie från 2011 visade att en kombination av infraröd terapi och löpbandsträning ledde till mindre celluliter hos gruppen som behandlades med rödljus jämfört med gruppen som endast använde löpband.

Ögonhälsa

Rödljusterapi framstår som en lovande metod för att stärka ögonhälsan, speciellt för åldersrelaterade tillstånd som makuladegeneration. Studier, såsom den med 200 deltagare, har visat förbättrad synskärpa efter rödljusexponering. En annan forskningsinsats noterade att kortvarig behandling med rött ljus förbättrade färgseendet hos personer över 35 år, med effekter som kvarstod upp till en vecka

Munhälsa

Tidiga studier visar att rött och nära infrarött ljus utlöser en regenerering av specifika delar av tand och tandkött samtidigt som det minskar antalet skadliga bakterier. Studier har också visat att rödljusterapi kan hjälpa till att läka munblåsor och minska smärta och obehag orsakat av tandprocedurer som extraktioner eller rotfyllningar.

Det finns även makalösa studier som visar att rödljusterapi hjälper mot munsår/munherpes.

Även om ytterligare forskning behövs för att fullständigt förstå mekanismerna bakom dessa effekter och för att fastställa optimala behandlingsprotokoll, har rödljusterapi potential att vara ett värdefullt verktyg för att förbättra munhälsan.

Psoriasis, Akne, Eksem

Rödljusterapi framträder som en potentiell behandlingsmetod för olika hudtillstånd som psoriasis och akne. Denna teknik tar sig an roten till många hudproblem – inflammation. Genom att öka blodflödet och främja cellförnyelse kan rödljusterapi bidra till förbättrad hudhydrering och snabbare cellregenerering. Denna process kan stärka huden genom att introducera nya, starkare celler, vilket bidrar till en mer motståndskraftig hudbarriär.

Bild: Eksem före och efter daglig användning av rödljus.